středa 25. září 2013

Pondělí, 9. září 2013

Tento den byl pojmenován trefně "Slepota", protože to bylo přesně to, co jsme část dne zažívali. Ačkoliv se účastníci probudili do deštivého dne, hned ráno je čekalo milé překvapení ve formě změny pracovní místnosti z konferenční místnosti na Lázních Lednice do prostorné tělocvičny Základní školy Lednice.
Na místo před účastníky dorazili experti z Centra Aplikovaných Pohybových Aktivit (APA) z katedry tělesné kultury z univerzity Palackého v Olomouci (http://apa.upol.cz/). Experti Martin Kučera a Mgr. Radka Bartoňová dovezli spoustu skvělých pomůcek, mmj. osm sportovních vozíků, tandemové kolo či handbike.
Začali jsme ale pozvolna. Nejprve jsem si slepotu "osahali" ve dvojicích, kdy jeden vidoucí druhého "nevidomého" vedl, předcvičoval mu, vedl ho přes překážkovou dráhu, házel jeden druhému balon (s rolničkou uvnitř), a pak se ve dvojici prohodili. 


Díky skvělému rozložení tělocvičny, která je rozdělena na dvě oddělené, ale sousedící poloviny, jsme účastníky rozdělili na dvě skupiny, přičemž jedna šla hrát rugby na sportovních vozíčcích a druhá šla hrát goal-ball do druhé tělocvičny. 

Goal-ball je hra pro nevidomé, ve které se dva týmy po třech hráčích strefují balonem (s rolničkou uprostřed) do branky protihráče. Jeden z účastníků projektu See New Possibility in Disability, estonský účastník Gerth, je slepý od narození a tak se část dopoledne věnovala otázkám a odpovědím o životě se zrakovým postižením.

Odpoledne jsme se věnovali v první části paralympijským hrám a důležitosti inkluze tělesně a zrakově postižených do všech složek aktivního života společnosti. Ve druhé části odpoledne nám počasí přálo a tak jsme vyzkoušeli tandemové kolo, handbike, jízdu na vozíčku na škáře, silnici i po trávě, či kombinace tělesného a zrakového postižení, kdy člověk na vozíčku vedl nevidomého s hůlkou.
V poslední části odpoledne pak účastníci byli rozděleni týmů, ve kterých měli za úkol sami vymyslet aktivitu, do které by začlenili člověka na vozíčku a zrakově postiženého. Skupinky se nám nad tímto tvrdým oříškem sice trochu zapotili, ale stálo to za to.

Po tomto náročném dni nás čekal osvěžující mezinárodní večer, kde šest národů prezentovalo své národní pochutiny, dobrůtky, speciality a kuriozity ze svých zemí. Jako vždy, mezinárodní večer byl nezapomenutelným zážitkem ve všech směrech.

Monday, 8 September 2013

This day was aptly named "Blidness" as it was exactly what our participants were experiencing for a considerable part of the day. Even though we all woke up into a gloomy rainy day, a pleasant surprise awaited in the form of a spacious gym that was our playground for the day.
This day was led under the expert supervision of two experts from the Center of Adapted Physical Activity from Palackého university in Olomouc (http://apa.upol.cz/). Experts Martin Kučera and Mgr. Radka Bartoňová brought a number of fascinating toos, such as eight sport wheelchairs, tandem bike or a handbike. 
But we started slowly. As they say, you need to learn to walk before you learn to run. So we first tried what it is like to be deprived of our sight in pairs. One was sighted while the other was not. The sighted person led the blind-folded one, demostrated several physical activities that the blindfolded person would repeat, led them through a hurdle track or threw a ball (with bells inside) to and fro.
The gym was divided into two separate but adjacent halves thanks to which we were able to do two different activities at any one time. We divided the participants into two groups, one of which stayed in the first half of the gym and played wheelchair rugby and the other went to the other half and played goal-ball. Goal-ball is a game in which there are three players in each team. The aim of the game is to score a goal by rolling a ball (which contains bells in order to be located by its sound) into the oponents' goal.
One of our participants, an Estonian boy Gerth, is blind and it was very educational and insightful to listen to Gerth's experiences and ask him questions that only a visually impaired person can really answer.  
After lunch we focused on the importance of social inclusion of visually impaired and physically disabled into the society and active life. We watched and discussed paralympic games which was very emotional and even tears were shed how overwhelmed some of us were by the amount of emphathy we felt with the visually impaired and physically disabled.
The day brightened up in the afternoon and we were able to enjoy the fresh air by tandem-bike cycling, experience the speed of a handbike or try what it is like to be in a wheelchair and lead a blid(folded) person. 
In the last part of the afternoon, the participants were divided into teams and were asked to come up with a game/activity which would implement both a visually impaired person as well as a wheelchair user. It was tough nut to crack but the participants battled it fiercely and succeeded.
In the evening we had a refreshing Intercultural evening where we indulged in the specialities, delicacies, nibbles and drinks from six European nations. It was a delightful event that will long be remembered.



Žádné komentáře:

Okomentovat