středa 25. září 2013

Středa, 11. září 2013
"Den v Brně"

Po rychlé snídani jsme se vydali na autobus do Břeclavi, kde jsme v mžiku přestoupili na vlak směr Brno, které bylo cílem našeho celodenního výletu. Po krátkém přepočítání a vyhledání nejbližších směnáren jsme zamířili na vrch Petrov a zejména pak do Katedrály svatého Petra a Pavla, kde měl každý dostatek času obdivovat tuto barokní dominantu Brna. Poté jsme se přesunuli přes náměstí Zelný trh, na kterém nás zaujaly právě probíhající trhy, na Náměstí Svobody do brněnské krajské radnice. Zde nás přivítali pan Parolek a paní Beranová, krajští radní Jihomoravského kraje, kteří nám předali propagační materiály JMK. Jako poděkování za jeho vstřícnost jsme jim předali tričko a hrnek s logem projektu. Velice milým zpestřením byla návštěva střechy sídla Jihomoravského kraje, kde mohli všichni obdivovat výhled na Brno, a především pak na hrad Špilberk. 

Vrchol našeho výletu však měl teprve přijít. Tím bylo předvedení výcviku slepeckých psů a stručné popsání toho, co vše tato činnost obnáší. Na toto téma se rozvinula velmi zajímavá diskuze s Lenkou Pláteníkovou z občanského sdružení Vodící pes, která nám vše vysvětlovala a předváděla. I přes zajímavost toho tématu jsme byli přece jenom unaveni, a proto nastala chvíle pro tak vytoužený volný čas, který mohl každý strávit naprosto podle své chuti. Někteří účastnící se rozhodli pro návštěvu dalších památek , kterých Brno skýtá bezpočet. Jiní naopak zamířili objevovat jinou tradiční část české kultury, a tím byla pivnice. Výlet do Brna jsme pak zakončili večeří, a to přímo tradičním jídlem, svíčkovou s houskovým knedlíkem. Ta byla pro mnohé opravdu překvapením, a ještě dlouho se divili kombinací chutí. Nakonec nás už čekal jen návrat zpět do Lednice a spánek po dlouhém dni.
Wednesday, 11 September 2013
"Day in Brno"
After quick breakfast we went to catch the bus to Břeclav where we transferred to the train to Brno, which was our destination of our all-day trip. After a brief recount and search for nearest currency exchange we headed to the hill Petrov especially Cathedral of Saints Peter and Paul where everyone had plenty of time to admire this baroque prominent of Brno. Then we moved through Zelný trh square in which impressed us ongoing vegetable and fruit market, to the Freedom Square in town hall of Southmoravian region. Here we were welcomed by Mr. Parolek and Ms. Beranová, Councillors of Southmoravian region, who gave us promotional materials. As a thanks for their hospitality we gave them t-shirts and mugs of our project. Nice highlight of the visit was beautiful view from the roof of city hall, where everyone could admire the view of Brno, and especially the Špilberk castle. 

However, the top of our trip was yet to come. That was a demonstration of training guide dogs and a brief description of what this activity involves. On this topic has developed a very interesting discussion with Lenka Pláteníková from the civic association Vodící pes, who showed and explained us everything. Despite the interestingness of this topic, we were quite exhausted, therefore it was time for so desired free-time, which could everyone spend according to your taste. Some participants decided to visit more sights, which Brno offers countless. Others, headed to discover another part of Czech culture, pubbing. We finished trip to Brno with dinner and it was really traditional meal Svíčková (marinated beef sirloin). It was to many real surprise and for a long time they marveled about combinations of flavors. Finally, we had only a way back to lednice and  sleep after a long day.

Žádné komentáře:

Okomentovat