středa 25. září 2013

Úterý, 10. září 2013
"Den sociálního vyloučení"
Tento den začal poněkud oficiálně přijetím na lednické radnici. Starosta Lednice, pan Libor Kabát nás přivítal v Lednicko-Valtickém areálu a obdaroval nás taškou se suvenýry.

Po včerejším interkulturním večeru nás byla většina „společensky unavená“; řádnému probuzení spolehlivě posloužil energizer v podobě maorského válečného tance Haka. Další aktivita s názvem Krok vpřed nás už naladila na dnešní téma sociálního vyloučení. Každý jsme dostali kartičku s rolí, která reprezentovala určitou společenskou vrstvu – např. dcera ředitele banky studující na univerzitě, nezaměstnaný učitel v cizí zemi, jejímž jazykem nemluví plynule, mladá lesbička apod. Poté byla přečtena řada situací nebo tvrzení. Všichni jsme začínali na stejné startovní čáře a měli jsme udělat jeden krok vpřed pokaždé, když jsme s daným tvrzením souhlasili. Na konci tedy bylo všem jasně patrné, jak je naše společnost nerovná. Nejzajímavější ovšem bylo poslechnout si osobní zkušenosti samotných účastníků se sociálním vyloučením.
Odpoledne jsme jeli do Břeclavi na exkurzi do sdružení IQ Roma servis. Vedoucí místní pobočky nás seznámila s mnoha zajímavými fakty o životě Romů v České republice, řekla nám, jaké jsou největší problémy, se kterými se čeští Romové potýkají a co dělá IQ Roma servis pro to, aby zlepšil jejich situaci. Poté jsme vyrazili do ulic Břeclavi, abychom se dozvěděli, jaký vztah mají k Romům obyvatelé Břeclavi.

Abychom si odpočinuli po náročném dni, šli jsme si večer zahrát bowling.
Tuesday, 10th September 2013
"Day of Social Exclusion"
This day started quite officially by a reception at the Lednice town hall. The mayor of Lednice, Mr. Libor Kabát welcomed us in the Lednice-Valtice area and gave us also some souvenirs.
After yesterday intercultural night most of us needed to wake up properly so the Haka-dance energizer did its job. 

The next activity, a game One step forward, introduced us into today’s topic which was social exclusion. Each one of us was given a card with a character representing a various groups of people in society – e.g. a daughter of a bank manager who studies university, an unemployed teacher in a foreign country who don’t speak its language fluently, a young lesbian girl etc.. Then we listened to a series of situations. Starting at the same line we should do one step forward each time we could agree with the situation so at the end everybody could see how our society is unequal. The most interesting was a subsequent discussion when some of participants shared their own experiences with social exclusion.
At the afternoon we went to Břeclav for an excursion into the IQ Roma servis institution. The branch manager told us many interesting things about how Roma people live in the Czech Republic, what the main problems they encounter are and what IQ Roma servis does to improve their situation. Afterwards we did a small questionnaire among citizens of Břeclav about their relationship to and perceptions of Roma people.
To relax after a demanding day, we visited the bowling at the evening where we all had a great time.

Žádné komentáře:

Okomentovat